Digitale reconstructie verloren erfgoed

donderdag 26 november 2020

Genre:  Erfgoed en geschiedenis
Highlights
Verschillende locaties in Leiden

Pieterskerk Leiden
Pieterskerkhof 1A
2311 SP Leiden

Erfgoed Leiden en omstreken werkt samen met Stichting Verborgen Stad aan een project om (verloren) erfgoed digitaal te reconstrueren. Voor het Rembrandtjaar in 2019 zijn de geboorteplaats van Rembrandt en de omgeving van de Weddesteeg gereconstrueerd. Voor de herdenking van Leiden400 worden vier extra gebouwen digitaal na gebouwd.
De lancering van deze nieuwe digitale locaties vindt plaats op Thanksgiving; donderdag 26 november.

Zo kun je HIER alvast rondkijken in de Breestraat rond 1620.
De Pilgrims maakten in Leiden kennis met het fenomeen 'burgerlijk huwelijk', een Hollandse vinding die de Pilgrims later introduceerden in Amerika. In het Leidse stadhuis zijn verschillende Pilgrims getrouwd.
In de jaren dat de Pilgrims in Leiden verbleven woedde er een steeds feller wordend conflict tussen twee theologen, beiden hoogleraar aan de Leidse universiteit: Franciscus Gomarus en Jacobus Arminius. Het conflict trof het hele land maar in Leiden werd het op het scherp van de snede uitgevochten. Op de Breestraat werd in 1617 een barricade opgeworpen rondom het stadhuis die de bijnaam Arminiaanse Schans kreeg.

Overige locaties die digitaal gereconstrueerd worden zijn:

* De Onze Lieve Vrouwekerk.
Toen de Pilgrims in Leiden woonden hadden de Walen hun eigen kerk in Leiden: de Onze Lieve Vrouwenkerk. De Pilgrims gingen vriendschappelijk om met deze andere geloofsvluchtelingen. Sommigen trouwden met elkaar en enkele Walen sloten zich aan bij de Pilgrims.
Onder hen waren Mayflower-opvarende Francis Cooke. Zijn vrouw Hester Mahieu volgde later naar Amerika met het schip de Anne. Hun zoon John werd in deze kerk gedoopt.
In 1968 kregen de resten van de Vrouwekerk een monumentale status.

* De Begijnhofkerk.
De pas opgerichte Universiteit Leiden gebruikte deze kerk als bibliotheek en schermschool.
In het gebouw was ook het anatomisch theater gevestigd dat waarheidsgetrouw is nagebouwd in Rijksmuseum Boerhaave. De Pilgrims konden op zondag gebruik maken van deze kerk voor hun diensten. De voormalige Faliede Bagijnkerk ligt pal achter het Jean Pesijnhof waar een aantal Pilgrims woonden.

* Kloksteeg 17.
Dit pand is een typisch 17e-eeuws huis. Op 17 juni 1617 werd het ‘Groene Huys’ gekocht door Pilgrim Thomas Brewer. Brewer was ingeschreven aan de universiteit. Samen met William Brewster was hij eigenaar van een drukkerij. Hij was zowel geldschieter voor de drukkerij als een van de investeerders voor de reis naar de Nieuwe Wereld. Bij een inval in de drukkerij werd hij gearresteerd en naar Engeland getransporteerd om zich te verantwoorden. Pas nadat de Mayflower was vertrokken kwam hij terug naar Nederland en ging hij verder met het drukken van ‘verboden’ boeken. Hij werd uiteindelijk in 1626 in Engeland gearresteerd en voor 14 jaar gevangen gezet.

De Leidse reconstructies maken deel uit van een project langs de Trekvliet, de route tussen Leiden en Delfshaven waar de Pilgrims in 1620 gebruik van maakten. Het digitale erfgoed wordt gebruikt voor educatieve, wetenschappelijke en recreatieve en toeristische doeleinden. 

Verwacht wordt dat de digitale reconstructies rond september/oktober 2020 klaar zijn.