Thanksgiving Day Service

26 november 2020
Einde:  26 november 2020
Genre:  Overig
Pieterskerk Leiden
Pieterskerkhof 1A
2311 SP Leiden

Op dit moment is nog niet duidelijk in welke vorm de Thanksgiving Day Service in de Pieterskerk door gaat.

*********

De Thanksgiving Day Service in de Pieterskerk Leiden is een niet-confessionele dienst op de ochtend van Thanksgivings Day in de historische Pieterskerk in Leiden. Voor Amerikanen is Thanksgiving in de Pieterskerk in Leiden uniek. In deze kerk registreerden de Pilgrims hun geboorten, huwelijken en sterfgevallen. Zij woonden en kerkten in de nabije omgeving van de kerk tussen 1609 en 1620. De Pigrims speelden een belangrijke rol in het begin van de kolonisatie van Noord-Amerika.

De Leidse oorsprong van Thanksgiving
Sinds 1574 wordt er in de Pieterskerk Leiden een dankdienst gehouden voor Leidens Ontzet. Kenners beweren dat de Pilgrims door het Leidse 3-oktoberfeest zijn geinspireerd en dat de viering van Thanksgiving, waar zij in 1621 mee begonnen, daarop is gebaseerd. George Washington maakte er in 1789 een nationale feestdag van. 

Nationale dag van rouw
Sinds 1970 organiseren de Native Nations van New England iedere vierde donderdag van november (dezelfde dag als Thanksgiving) 'The National Day of Mourning'. De organisatoren beschouwen de nationale feestdag Thanksgiving als een herinnering aan de onderdrukking en het voortdurende lijden van de Native Nations in Amerika. Deelnemers aan de Nationale Dag van Rouw eren hun Native voorouders en de strijd van Native Nations om vandaag de dag te overleven.