Textiel Festival

uitgesteld

Genre:  Overig
Verschillende locaties in Leiden

Pieterskerk Leiden
Pieterskerkhof 1A
2311 SP Leiden

Van woensdag 12 t/m zaterdag 15 mei 2021 organiseert STIDOC (Stichting Textiel Informatie en Documentatie Centrum) voor de 6e keer het Textiel Festival in Leiden.

In STIDOC zijn de 7 textielverenigingen in Nederland (in totaal ca. 17.000 leden) en Museum de Kantfabriek vertegenwoordigd. Het Textiel Festival vindt plaats in de unieke historische binnenstad van Leiden. De Leidse Pieterskerk is, met ruim 3.500m2 aan tentoonstellingen van thematisch werk van textielkunstenaars, Leidse kunstenaars, topamateurs en (inter-) nationale studenten, het hart van het festival.

De ‘ledenexpositie’ is een belangrijk onderdeel van het festival. Alle verenigingen maken werk in een van de 3 thema’s;
1. Over Grenzen
2. Denkend aan thuis
3. Bagage.

De 3 thema’s zijn gebaseerd op het herdenkingsjaar van de Leidse Pilgrims.
Toen de Pilgrims tussen 1609 en 1620 in Leiden verbleven, leefde de halve stad van de textielnijverheid.
Ook veel Pilgrims verdienden hier de kost als wolkammer, drapier, lintreder, kleermaker...

De Pieterskerk Leiden, het hart van het Textiel Festival, is vernoemd naar Sint Pieter, de beschermheilige van Leiden, en is in 1131 gebouwd in voornamelijk laatgotische stijl. De Pieterskerk is verbonden met de Pilgrims: hun leider John Robinson leefde vlakbij in de Kloksteeg. John Robinson is begraven in de Pieterskerk, evenals de arts Herman Boerhaave en de schilder Jan Steen (wiens werk tegenwoordig in het Rijksmuseum hangt). De kerk zelf heeft ook een kleine expositie over de Pilgrims in Leiden.

Tijdens het festival staat Leiden in het teken van om textiel en textielkunst, zowel in de Pieterskerk als langs de Textielroute in het centrum van Leiden. Voor meer informatie zie: www.textielfestival.nl