Planten van de Pilgrims

nog geen datum

Genre:  Cultuur
Overig
Museum de Zwarte Tulp
Heereweg 219
2161 BG Lisse

LET OP: In verband met het Coronavirus is de opening van de tentoonstelling uitgesteld.
Houd de website van Museum de Zwarte Tulp in Lisse in de gaten. 

In 2020 is het 400 jaar geleden dat het schip de Mayflower vanuit Leiden, via Engeland naar Amerika voer. Eén van de Pilgrims, William Brewster, heeft op zijn overtocht met de Mayflower een uitgebreid naslagwerk over vooral medicinale maar ook voedselplanten meegenomen: Het Cruijdtboeck (1554) van Rembert Dodoens. Leden van de Vereniging Botanische Kunstenaars Nederland hebben hier met een aantal Amerikaanse collega’s een prachtige tentoonstelling over gemaakt.

Van de meer dan 1000 planten die in het Het Cruijdeboeck staan is er een selectie gemaakt van planten die in die tijd of als medicinale of voedselplanten gebruikt werden. In de selectie komen ook planten voor, die de Indianen aan de Pilgrims lieten zien, zoals bijv. mais, pompoen of bepaalde bonensoorten. Bovendien bevat de plantenlijst verschillende kruiden en wortels die de Indianen als geneesmiddel gebruikten. 

De tentoonstelling met botanische tekeningen van Nederlandse en Amerikaanse kunstenaars vindt plaats in het kader van het Pilgrimjaar Leiden400.

LET OP: In verband met het Coronavirus is de opening van de tentoonstelling uitgesteld.
Houd de website van Museum de Zwarte Tulp in Lisse in de gaten. 

Bij de tentoonstelling vinden tal van activiteiten plaats, zoals cursussen botanisch tekenen en lezingen. Naast de tentoonstelling ‘Planten van de Pilgrims’ is er ook een presentatie van kruidenboeken uit de tijd van de Pilgrims, waaronder het boek van Dodoens, en een speciale tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Stephanie Syjuco (1974).

Kijk voor meer informatie op de website.