Pilgrim400 Appelboom

uitgesteld

Genre:  (Inter)nationale partners
Overig
Verschillende locaties in Leiden

Verschillende locaties in Plymouth UK

Verschillende locaties in Southampton (UK

Vanwege de reisrestricties door Corona, is het planten van de Engelse Pilgrimboom uitgesteld tot nader order.

**

Radiostation BBC deed in het najaar van 2015 een oproep met het verzoek aan iedereen die een uit een appelpit geproduceerde appelboom in hun tuin hadden staan, het station te bellen. Een dame uit Southwell reageerde. Rond 1965 zaaide zij een pit in haar tuin waar een volwaardige appelboom uit ontstaan is. 

Eind 2016 is het enthout van deze appelboom gebruikt om nieuwe bomen te produceren.
Het DNA van deze nieuwe bomen werd in 2017 getest, met als resultaat dat het DNA uniek werd bevonden. De nieuwe appel werd geregistreerd als een nieuw lokaal ras en wordt sindsdien ‘Pilgrim 400’ genoemd.

De Pilgrim400 appelbomen worden in Engeland geplant op Pilgrim gerelateerde locaties, zoals Scrooby, Austerfield, Boston, Doncaster, Immingham, Gainsborough en Southampton. 

Afhankelijk van de ontwikkelingen mbt het Coronavirus, worden deze bomen op in maart 2021 ook in Leiden geplant. Er komen Pilgrim400 appelbomen bij de Hortus botanicus Leiden, Erfgoed Leiden en Omstreken en Pieterskerk Leiden.

Leiden400 onderzoekt momenteel of de bomen ook bij verschillende Amerikaanse en Nederlandse ambassades geplaatst kunnen worden.