Orkest Scratch 2020

geannuleerd

Genre:  Cultuur
Hooglandse Kerk
Nieuwstraat 20
2312 KC Leiden

Vanwege Corona is dit event geannuleerd.

Voor de eerste keer komt er in Leiden een grote Orkest Scratch! Een scratch betekent dat musici met één dag repeteren (from scratch) een concert instuderen om aan het einde van de dag uit te voeren. Onder leiding van dirigent Guido Marchena vullen ongeveer 80 tot 100 (amateur-)musici de Hooglandse Kerk in Leiden met hun klanken en dat is een unieke ervaring voor zowel de musici als voor het publiek.

Dit jaar, 2020, is het 400 jaar geleden dat Engelse vluchtelingen, na een verblijf van 12 jaar in Leiden, een lange reis aanvaardden naar De Nieuwe Wereld in de hoop op een beter bestaan. We kennen ze nu als de Pilgrims en de gevolgen van die reis zijn onvoorstelbaar groot geweest.
Daarom is er gekozen voor een uitdagend en zeer passend orkestwerk: de Negende Symfonie “Uit de Nieuwe Wereld” van Antonín Dvorák.

De Negende Symfonie werd door Antonin Dvorák geschreven in de periode dat hij directeur was van het Conservatorium van New York. De Tsjechische dirigent en componist gebruikte zijn tijd in Amerika om te componeren. Zijn indrukken legde hij vast in een symfonie met als titel ‘Uit de Nieuwe Wereld’. Het werk groeide uit tot één van de belangrijkste werken uit de Romantiek en daarmee stond Dvo?ák aan de wieg van de Amerikaanse klassieke muziek. De Negende Symfonie is nog altijd zeer bekend en geliefd en was dan ook de logische keuze om uit te voeren in dit herdenkingsjaar.

Leden van het Leidse Studentenorkest ‘S.M.G. Sempre Crescendo’ vormen de basis van het scratchorkest, met daarnaast ruim plek voor enthousiaste amateurmusici die mee willen spelen.

Het concert start om 20.00 uur. 
In het eerste uur geeft dirigent Guido Marchena een korte toelichting aan het publiek over het te spelen werk, alle ins en outs. Daarna wordt het hele werk uitgevoerd.