Officiƫle openingsevent Leiden400

donderdag 26 maart 2020
Einde:  vrijdag 27 maart 2020
Genre:  Cultuur
Highlights
Verschillende locaties in Leiden

De jarenlange intensieve voorbereiding van het internationale Pilgimjaar heeft zijn vruchten afgeworpen. In nauwe samenwerking met partners uit Engeland (MayflowerUK), Amerika (Plymouth 400) en de Wampanoag (Native Nations) hebben Michaël Roumen (programmadirecteur) en Marlijn Kok (projectmanager) onder de naam LEIDEN400 een uitgebreid programma ontwikkeld op het gebied van cultuur, wetenschap, educatie, erfgoed(toerisme) en maatschappij.
Het herdenkingsjaar biedt de gelegenheid de rijke historie en de gevolgen van het leven van de Pilgrims in Leiden te onderzoeken. 

Plymouth UK trapte afgelopen november af met de opening tijdens het Illuminate Festival en Plymouth US houdt haar openingsceremonie op 24 april a.s.

De officiële opening van het themajaar in Leiden valt samen met de opening van de expositie ‘Pilgrims naar Amerika, 1620-2020, Grenzeloze Vrijheid?’ op donderdag 26 maart in Museum De Lakenhal. 

Op vrijdag 27 maart vindt (tussen 12.00 en 18.00 uur) de (gratis!) publieksopening plaats waarbij de Leidse bevolking volop de mogelijkheid geboden wordt om kennis te maken met de Leidse geschiedenis van de Pilgrims en de thematiek die hiermee samenvalt (migratie, tolerantie, oppressie en de vluchtelingenproblematiek). Tijdens deze publieksopening bieden alle Pilgrim- en Gouden-Eeuw gerelateerde locaties en -musea gratis toegang, zoals: Museum De Lakenhal, Museum Volkenkunde, de Hortus botanicus, Pieterskerk Leiden, Museum Wevershuis, etc etc

Op deze locaties worden o.a. lezingen gegeven (o.a. in Museum De Lakenhal) en aanvullende rondleidingen (bij o.a. Erfgoed Leiden en Pieterskerk Leiden). Ook worden er de gehele dag stadsgidsen ingezet die (kosteloos) rondleidingen door het historische centrum geven en uitleg geven over het verhaal van Leiden in de Gouden Eeuw en de rol die de Pilgrims hierin gespeeld hebben.

Houd voor een update van dit programma onze website in de gaten! 
Zie de programmering van onze partners op Mayflower400 UK en Plymouth 400