Lezing: De kracht van verhalen

dinsdag 08 september 2020
Einde:  dinsdag 08 september 2020
Genre:  Cultuur
BplusC
Nieuwstraat 4
2312KB Leiden

Bestsellerauteur Jeroen Windmeijer is onder meer bekend van zijn “Leidse trilogie”: Het Petrusmysterie, Het Pauluslabyrint en Het Pilgrim Fathers Complot. In dit laatste boek staan de Pilgrims centraal die van 1609-1620 in Leiden woonden, voordat een deel van hen naar Amerika vertrok. Zij worden beschouwd als de grondleggers van de moderne Verenigde Staten.

De Pilgrims waren (protestantse) puriteinen die Engeland waren ontvlucht, omdat ze vanwege hun geloof werden vervolgd. Waarom kozen ze voor Nederland – en voor Leiden? En waarom besloot een groot deel van hen uiteindelijk om naar Amerika te gaan? Veel elementen van hun onderlinge discussies over integratie en over identiteit komen we vandaag de dag op precies dezelfde wijze weer tegen.

In zijn boeken weet Windmeijer feit en fictie op een fraaie wijze met elkaar te vermengen. Centraal bij hem staat de kracht van verhalen. Hij stelt dat iets hoeft niet waargebeurd hoeft te zijn om toch waar te zijn. Verhalen hebben een samenbindende kracht voor gemeenschappen, waarbij “fictie” door traditie en door het verstrijken van de tijd als het ware “feit” kan worden.

De lezing vindt tussen 14.00 en 14.45 plaats bij Boekhandel Kooyker.