Kruidenboeken van de Pilgrims

21 maart 2020
Einde:  21 juni 2020
Genre:  Cultuur
Overig
Museum de Zwarte Tulp
Heereweg 219
2161 BG Lisse

LET OP: In verband met het Coronavirus is de opening van de tentoonstelling uitgesteld.
Houd de website van Museum de Zwarte Tulp in Lisse in de gaten. 

Voor vrijheid van hun protestantse geloof vluchtte een groep Engelsen in 1609 naar Nederland, naar Leiden. Daar vonden ze op den duur de sfeer toch te vrijzinnig, en dus reisde een deel van de groep in 1620 verder, naar Amerika, de ‘Nieuwe Wereld’, met het schip de Mayflower.

Kennis van de geneeskracht van planten en kruiden was in die tijd erg belangrijk. In Engeland was hét boek The Herbal van John Gerard (1597) met duizenden afbeeldingen en besprekingen van planten. De houtblokken voor de afbeeldingen leende Gerard onder andere van de beroemde drukkerij Plantijn in Antwerpen. De botanische wetenschap was een wereld met heel veel internationale verbanden. 

The Herbal was grotendeels een vertaling van het Cruydeboeck (1554) van Rembert Dodoens dat vaak vertaald en herdrukt is. Van 1582 tot 1585 was Dodoens hoogleraar in Leiden. Een exemplaar van het Cruydeboeck ging mee op de Mayflower naar Amerika. 

In The Herbal en het Cruydeboeck staan ook planten uit de ‘Nieuwe Wereld’ beschreven: zonnebloem, tabak, pompoen, maïs, tomaat en aardappel. Zonnebloempitten bevatten veel vitaminen en een aardappel in de zak van je jas helpt tegen reumatiek. 

Naast de tentoonstelling ‘Kruidenboeken van de Pilgrims’ is er ook een presentatie met botanische tekeningen van Nederlandse en Amerikaanse kunstenaars naar aanleiding van het boek van Dodoens, en een speciale tentoonstelling van de Amerikaanse kunstenaar Stephanie Syjuco (1974).