Pilgrim database

honderden Pilgrim documenten online

doorlopend
Einde:  donderdag 16 april 2020 (14:29)
Genre:  Erfgoed en geschiedenis
Erfgoed Leiden en omstreken
Boisotkade 2A
2311 PZ Leiden

De Pilgrims vluchtten vanuit Engeland en kwamen in 1609 in Leiden aan. Hier woonden zij bijna 12 jaar, voordat ze 400 jaar geleden vertrokken naar Amerika. Over hun Leidse leven is veel vastgelegd: in huwelijksaktes, koopaktes van huizen, maar ook in begraafregisters, testamenten en zelfs in rechtszaken. Na het inscannen en transcriberen zijn deze documenten nu voor iedereen toegankelijk. 

De database maakt genealogisch onderzoek mogelijk vanuit huis. Ook voor de Leidenaren. ‘Niet alleen Amerikanen stammen af van deze groep Engelsen, maar ook een groot aantal Leidenaren, omdat binnen bepaalde families de één meeging naar Amerika, de ander in Leiden achterbleef met zijn Leidse lief’, aldus Cor de Graaf, adjunct-directeur van Erfgoed Leiden en Omstreken.

Database 
In een database zijn honderden documenten met bijna 1500 naamsvermeldingen opgenomen. Dit zijn behalve de opvarenden van de Mayflower, ook de documenten van Pilgrims die in latere jaren vertrokken naar Amerika. De database heeft een zoekfunctie op naam. Alle documenten zijn gedigitaliseerd en te downloaden. Per document is een transcriptie van de oorspronkelijke (Nederlandse) tekst en een samenvatting in het Engels beschikbaar. Deze immense klus is door vrijwilligers samen met medewerkers van Erfgoed Leiden en Omstreken geklaard.

Het verhaal
De Pilgrims kwamen in 1609 naar Leiden, een tolerante stad, waar ze werk en religieuze vrijheid vonden. Hier woonden zij bijna 12 jaar. Dit jaar is het 400 jaar geleden dat een groep Engelse separatisten vanuit Leiden richting Amerika vertrok. In Engeland stapten zij over op de Mayflower. Zij noemden zichzelf ‘Pilgrims’. Deze kolonisten vormden de eerste permanente nederzetting van Europeanen in New England en tellen vandaag de dag inmiddels circa 25 miljoen Amerikaanse afstammelingen (waaronder negen presidenten, inclusief Barack Obama). 

Over Erfgoed Leiden en Omstreken en Leiden400
Leiden400 is een alliantie tussen Erfgoed Leiden en Omstreken, Leiden Marketing, Pieterskerk Leiden en Museum De Lakenhal. De organisatie sluit aan op de internationale ‘four nation commemoration’ van het Pilgrimjaar, waar de Verenigde Staten, de Wampanoag Nation in Massachusetts, het Verenigd Koninkrijk en Nederland deel van uitmaken. Het is voor het eerst dat er wordt stil gestaan bij de gevolgen die de reis van de Pilgrims heeft gehad op de oorspronkelijke bewoners van Amerika.

Meer info: www.erfgoedleiden.nl/pilgrims
en voor de database https://www.erfgoedleiden.nl/pilgrimdocs