Diner voor Gelukzoekers Thuis

diner voor gelukzoekers

donderdag 26 november 2020
Einde:  donderdag 26 november 2020
Genre:  Sociaal
Verschillende locaties in Leiden

In dit bijzondere jaar is er misschien wel meer behoefte dan ooit aan verbinding. We brengen zo veel tijd thuis door dat we af en toe vergeten dat het hebben van een thuis niet zo vanzelfsprekend is. In het Diner voor Gelukszoekers, maken de gasten kennis met de wereld van 300 Syrische vluchtelingen die vijf jaar geleden naar Leiden vluchtten en hier onderdak vonden. 

Dit project ontstond in 2015. Kunstenares Roos Tulen was hoofd vrijwilliger Culturele Activiteiten in de crisis- en noodopvang. Door het delen van verhalen, muziek en vooral veel eten leerde zij de migranten kennen als mensen in plaats van vluchtelingen. Ze legde deze intense en levensveranderende periode vast op film en zo ontstond het interdisciplinaire werk: het Diner voor Gelukszoekers.

Deze mulitzintuiglijke ervaring biedt een kijkje in het verliezen van een vertrouwd thuis en het zoeken naar  / creëren van een nieuw thuis. Door middel van smaken, geluiden, geuren, beelden en teksten, wordt er een unieke ervaring gecreëerd waardoor de gast onderdeel wordt van een wereld, een thuis, die zij misschien nog niet kenden. Dit diner nodigt de gasten uit om in gesprek te gaan, vragen te stellen, te luisteren, om te voelen, te proeven en om zich open te stellen voor alle indrukken en verhalen.

Deze bijzondere, corona-proof editie van Het Diner is samengesteld op een manier dat de impact net zo groot is als eerdere edities op locatie. De gasten ontvangen thuis een pakket, waarin zij alles vinden wat er nodig is om Het Diner Voor Gelukszoekers thuis te kunnen beleven. Door de aanwijzingen op de kaarten te volgen, word je stap voor stap door deze ervaring geleid. 

Door deze ervaring thuis te beleven, komt het diner misschien wel dichterbij dan ooit. Op deze manier mengen verschillende soorten en vormen van thuis zich in een avond vol prachtige verhalen en bijzondere smaken. 

Het Diner voor Gelukszoekers vindt plaats op 26 november tijdens Thanksgiving.
Dozen kunnen HIER besteld worden. De pakketen gaan per 4 personen.
Samen met je huishouden of nodig maximaal 3 gasten bij je thuis uit op gepaste afstand.

Deze editie wordt mede mogelijk gemaakt door Leiden 400 en de Gemeente Leiden.
Klik hier voor meer informatie

**************

Metropolis M over het Diner voor Gelukszoekers op de WDKA Graduation Show 2016

“Het werk is een emotionele, ondubbelzinnige poging om de toeschouwer te betrekken en te engageren bij deze kwestie [de vluchtelingencrisis], eerst via de zintuigen, dan via verhalen en vervolgens via de emoties, wat aan tafel weerklank vind. Het roept interessante vragen op over de rol van de kunstenaar en over de rol van kunst in het algemeen. Is het mogelijk om tegelijk beeldend kunstenaar en activist te zijn? Levert het morele en humanitaire gelijk van het onderwerp ook een uitdagende vraag op voor het werk van de kunstenaar, en voor de toeschouwer?”