Update evenementen Leiden400

doorlopend

Genre:  Cultuur
Highlights
Verschillende locaties in Leiden

Met man en macht hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt om een zo breed en verdiepend mogelijk herdenkingsprogramma op te zetten. Vanwege het coronavirus zoeken we op dit moment in overleg met onze partners naar alternatieve data voor programmaonderdelen en waar mogelijk zal de programmering eventueel in een andere vorm doorgang vinden. 

Het is een moeilijke en onzekere tijd voor de partners die afhankelijk zijn van publieksbezoek en namens de gehele Leiden400 organisatie spreken we onze steun uit aan eenieder die persoonlijk of zakelijk getroffen wordt door deze crisis.

We willen benadrukken dat het herdenkingsjaar echter meer is dan fysieke evenementen. 
In de afgelopen jaren hebben we duurzame internationale relaties ontwikkeld met instellingen, doelgroepen en media, die ook na 2020 nog zullen bestaan. Een van de belangrijkste doelen is altijd geweest om het traditionele 'pilgrimverhaal' van nieuwe relevante perspectieven te voorzien die voorheen onderbelicht waren, zoals de Leidse geschiedenis maar bovenal de effecten van de reis op de oorspronkelijke bewoners van Amerika.

Door uiteenlopende (internationale) educatieprogramma's en uitwisselingen met Engeland en de VS zal de impact van onze collectieve inspanningen niet door deze crisis worden aangetast.

We gaan de komende maanden hard aan de slag om ons aan te passen aan de nieuwe realiteit en zorgen ervoor dat alle moeite, tijd, energie en investeringen die we hier de afgelopen vier jaar in hebben gestoken alsnog impact blijft hebben op de lange termijn.

We wensen iedereen vooral heel veel gezondheid toe de komende periode. 

Namens de volledige Leiden400 organisatie,
Michaël Roumen en Marlijn Kok

**********

Op zaterdag 16 mei 2020 vond de digitale opening van het Pilgrimjaar Leiden400 plaats.

De organisatie nam de kijkers 3,5 uur lang mee op een stadswandeling door de historische binnenstad, interviewde directeuren, curatoren van musea en andere betrokkenen en legde het fascinerende verhaal uit van Leiden in de Gouden Eeuw en de rol van de Pilgrims in deze tijd.

De opening werd live gestreamd via YouTube, Instagram en 14 verschillende (inter)nationale Facebook-accounts, waardoor ook buitenlandse organisaties en internationale partners hun volgers in tijden van lockdown konden trakteren op een buitengewone reis terug in de tijd. 

**********

Eerder al besloot Leiden400 om de publieksopening van 27 maart te verplaatsen in verband met het COVID-19 virus. Inmiddels zijn wij in gesprek met onze partners die een bijdrage zouden leveren aan het publieksevenement om tot een nieuwe datum te komen. Dit betreft de locaties die gratis geopend zouden zijn, de rondleiders, sprekers, de muzikale organisatie en alle andere betrokkenen.

Uiteraard volgen we de ontwikkelingen van het virus op de voet en houden daarbij het advies van het RIVM nauw in de gaten.  

Zodra we een geschikte datum verderop in het jaar gevonden hebben, brengen we deze naar buiten.

Inmiddels zijn ook de volgende evenementen verschoven of geannuleerd:

* Museum De Lakenhal - Pilgrims naar Amerika
Geplande openingsdatum: 26 maart
Nieuwe openingsdatum: nog niet bekend

* Museum Volkenkunde - First Americans
Geplande openingsdatum: 15 mei
Nieuwe openingsdatum (vooralsnog): 15 juni

* Erfgoed Leiden en Omstreken - Ancestor Booth
Geplande openingsdatum: 19 maart
Nieuwe openingsdatum: nog niet bekend

* DNA dag in de Hooglandse Kerk
Geplande datum: zaterdag 25 april
Nieuwe datum (onder voorbehoud): zaterdag 26 september

* Hortus botanicus Leiden - Van Columbus tot Mayflower
Geplande openingsdatum: 9 april
Nieuwe openingsdatum: nog niet bekend

* A Musical Pilgrimage
Geplande data: 3 t/m 7 juni 
Nieuwe data: 10 t/m 13 juni 2021

* We Are Leiden
Geplande datum: 16 mei
Nieuwe datum: nog niet bekend

* Leiden Marathon
Geplande datum: 9 mei
Nieuwe datum (onder voorbehoud): 21 en 22 november

* Jeroen Windmeijer - lezing
Geplande datum: 28 maart
Nieuwe datum: nog niet bekend

* Textiel Festival
Geplande datum: 13 mei
Nieuwe datum: 12 t/m 15 mei 2021